Kryteria jakości

29 lat jakości, z której jesteśmy dumni.

Kryteria jakości

Zgodne z kryteriami: Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczących probiotyków i synbiotyków, Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA), Światowej Organizacji Gastroenterologicznej oraz Austriackiego / Niemieckiego Towarzystwa Medycyny Probiotycznej (OePROM / DePROM).

  1. Bezpieczeństwo

Wszystkie użyte szczepy bakterii uzyskały międzynarodowy status GRAS – uznane za bezpieczne. Zapewnia to najwyższy poziom bezpieczeństwa podczas spożycia przez ludzi oraz brak skutków ubocznych, również w przypadku długotrwałego przyjmowania.

 

2. Ilość i rodzaj bakterii

W jednej porcji, co najmniej 1x 109  CFU (= jednostki tworzące kolonię). Oznacza to, że znaczna liczba żywych bakterii zostanie wchłonięta. Dodatkowo produkty OMNi-BiOTiC® składają się wyłącznie z naturalnie występujących kultur bakteryjnych ludzkich.

  1. Badania skuteczności

Skuteczność Naszych synbiotyków OMNi BiOTiC jest udowodniona wieloma badaniami naukowymi przeprowadzonymi na ludziach. Są to badania przeprowadzane na kompletnych produktach, a nie jak w większości przypadków na pojedynczych szczepach bakterii.

  1. Opis działania

Nasze bakterie probiotyczne są najskuteczniejsze w ciągu 24 godzin od nawodnienia (aktywacji), wtedy są najbardziej żywotne i wykazują najlepszą adhezję do ścian jelita.

Podobny proces zachodzi w jogurcie, gdy jest jeszcze w mleczarni. To właśnie wtedy dochodzi do najefektywniejszej produkcji, między innymi, kwasu mlekowego. Forma granulatu OMNi-BiOTiC®   oraz proces nawadniania zapewnia, że cały korzystny wpływ dzieje się w naszych jelitach, gdzie bakterie wykorzystują swoje właściwości do wsparcia Naszego zdrowia.

  1. Zdolność profilaktyczna

Produkty OMNi BiOTiC wykazują zdolności profilaktyczne, nawet po zakończeniu terapii. Zdolność do reprodukcji oraz do rozmnażania się bakterii probiotycznych po zakończeniu terapii została udowodniona w przypadku Naszych produktów.

Dowody naukowe do zdolności profilaktycznych mają produkty OMNi-BiOTiC® PANDA, OMNi-BiOTiC® 10 AAD i OMNi-BiOTiC ® STRESS Repair, a opracowania zostały opublikowane w artykułach naukowych.

  1. Odporność na sok żołądkowy i kwas żółciowy

Odporność bakterii na silne kwasy jest ważnym aspektem. Dlatego rewitalizacja liofilizowanych bakterii odbywa się na zewnątrz ciała w neutralnym płynie. Tam bakterie spożywają swoje pierwsze pożywienie i zyskują siłę, aby przejść wielogodzinną podróż przez układ pokarmowy, mierząc się z  kwasem solnym,  z kwasem żółciowym i sokiem trzustkowym.

  1. Stabilność w temperaturze pokojowej

Na opakowaniach OMNi-BiOTiC®, podajemy liczbę bakterii na końcu terminu przydatności do spożycia, a nie liczbę bakterii w momencie pakowania. Wiele bakterii umiera już w ciągu kilku pierwszych dni, jeśli środowisko nie oferuje idealnych warunków do przeżycia. Mamy analizy jakości każdej partii produktów OMNi-BiOTiC®, które są dowodem stabilności podczas przechowywania w temp. pokojowej przez 24 miesiące.

  1. Optymalizacja środowiskowa

Optymalne pH jelita cienkiego to 4.0-5.5, dzięki temu korzystne bakterie mogą się optymalnie namnażać, podczas kiedy patogeny nie mogą.  Synbiotyki OMNi-BiOTiC®,  zawierają bakterie, które pomagają obniżyć wartości pH poprzez intensywne wytwarzanie kwasu mlekowego.

  1. Wielogatunkowa formuła symbiotycznych szczepów bakterii

Kombinacja różnych szczepów bakterii umożliwia lepszą syntezę bakterii i komórek ludzkich, wpływając na zwielokrotnienie potencjału poszczególnych szczepów. Każdy skład synbiotyków to efekt kilkuletnich badań.

  1. Synergia różnych szczepów bakterii

Nie wszystkie szczepy bakterii harmonizują się ze sobą – wręcz przeciwnie, mogą być konkurentami. Skuteczność połączenia Naszych produktów bakteryjnych jest udowodniona za pomocą metody krzyżowej i są dostępne badania dotyczące ich skuteczności.

  1. Matryca

W celu zwiększenia aktywności i szybkości reprodukcji bakterii dodaliśmy enzymy, błonnik i minerały. Zwiększyliśmy dzięki temu wytwarzanie śluzu wyściółki jelitowej i adhezję połkniętej bakterii. Każda matryca zawiera indywidualne „menu” dla poszczególnych szczepów bakterii.

  1. Bez cukru, glutenu oraz białka zwierzęcego.

Aby wyjść naprzeciw potrzebą osób zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi. Wolny od GMO, nie zawiera drożdży. Dla wegan i wegetarian.

Biodostępność

Biodostępność jest dla nas szczególnie ważna z dwóch powodów. Po pierwsze, składniki stosowane w naszych produktach muszą być wysoce biodostępne. Po drugie, tylko zdrowe jelito jest w stanie przyjmować niezbędne substancje z pożywienia i z nich korzystać.
Surowce najwyższej jakości
Instytut AllergoSan współpracuje z najbardziej renomowanymi producentami surowców na świecie. Czystość, biodostępność, znormalizowane związki ołowiu, zrównoważony rozwój i dokumentacja naukowa to kryteria wyboru, które stosujemy.

Testowany i bezpieczny
Szczepy bakterii stosowane w produktach OMNi-BiOTiC® zostały zidentyfikowane i sklasyfikowane zgodnie z najwyższymi standardami technologicznymi przez niezależną organizację NIZO Food Research z siedzibą w Amsterdamie.
Ponadto wszystkie szczepy bakterii stosowane w OMNi-BiOTiC® są przechowywane w bezpiecznym depozycie DSMZ (niemiecki zbiór mikroorganizmów i kultur komórkowych) i są na bieżąco badane, aby upewnić się, że nie wykazują żadnej genetycznej zmiany.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), poprzez wprowadzenie statusu QPS (Kwalifikowane domniemanie bezpieczeństwa), stworzył wszystkim szczepom bakterii używanych w Europie możliwość uzyskania certyfikatu bezpieczeństwa potwierdzającego, że szczepy te mają przynajmniej 30 lat i nie stanowiły zagrożenia bezpieczeństwa stosowania u ludzi. Wszystkie szczepy stosowane w OMNi-BiOTiC® mają dokumentacje bezpieczeństwa, które są uznawane przez EFSA.
Ponadto wszystkie szczepy bakterii stosowane w OMNi-BiOTiC® są również badane przez niezależne instytuty badawcze pod kątem tego, czy mogą powodować oporność na antybiotyki. Istotnym aspektem bezpiecznego stosowania bakterii jest ich wrażliwość na antybiotyki, dlatego też nie mogą w przyszłości rozwinąć oporności na antybiotyki.
Zapewnienie jakości odgrywa istotną rolę w produkcji farmaceutycznej. Odchylenia w zakresie jakości mogą mieć bezpośredni wpływ na zdrowie użytkownika, dlatego system zarządzania jakością zgodny z GMP służy do zagwarantowania jakości produktu i spełnienia wiążących wymagań ustanowionych przez organy ds. Zdrowia w zakresie marketingu. Dlatego też uważamy dobrą praktykę produkcyjną (GMP) za ważną wytyczną dla zapewnienia jakości procesów produkcyjnych i środowiska w produkcji wszystkich produktów Institut AllergoSan.

Unikalne formuły i optymalne opakowanie

Formuły opracowane z uwzględnieniem holistycznych aspektów fizjologicznych i medycznych są często wyjątkowe. Oprócz naszej cenionej na całym świecie wiedzy fachowej w takich aspektach jak biodostępność, najwyższy poziom aktywności i zdolność do rozmnażania w jelitach ludzkich, kładziemy również duży nacisk na transport i pakowanie produktu, aby na przykład  zagwarantować stabilność mikroorganizmów również w wyższych temperaturach. Ponadto nasze synbiotyki są celowo pakowane w saszetki, aby zapewnić idealne środowisko odporne na wilgoć. Umożliwia to bakteryjnym pomocnikom nie tylko optymalne nawodnienie się poza ciałem, ale także aktywację ich specjalną matrycą, dzięki czemu mają maksymalną odporność na przeżycie w drodze do jelit.

Przeczytaj też: Prace badawcze i rozwój