Naukowcy zauważyli, że w ponad 80% przypadków zakażenie koronawirusem ma łagodny przebieg. Na ryzyko ciężkiej infekcji narażone są osoby chorujące przewlekle, np. na nadciśnienie, choroby układu oddechowego, a także osoby w podeszłym wieku.(1)

Przyglądając się statystykom na temat zachorowalności oraz umieralności, bardzo jasno nasuwa się odpowiedź, na kogo poluje wirus?

Według danych z różnych stron świata, opartych o Państwowe Komisje Zdrowia owych krajów (4), grypy ryzyka oraz śmiertelność w nich jest zbliżona we wszystkich krajach. Poniższy wykres (pokazujące dane z Chin do lutego 2020r) obrazuje główne trendy zachorowań. Najwyższa śmiertelność jest w grupie osób powyżej 80. roku życia. Aktualne dane z tych krajów niestety zanotowały także śmiertelność w najmłodszych grupach, czego nie widać na tabeli.  (2)

A jak to wygląda w Polsce? 

Według danych podanych na stronie Ministerstwa z dnia 31.03 średnia wieku osób, którym nie udało się pokonać wirusa to 67 lat, a uaktualniając o dane z 03.04.2020 widzimy, że ta średnia wieku wzrosła o kilka lat. Dlaczego starsze osoby tak ciężko przechodzą to zakażenie? Powodów na pewno jest kilka, lecz jest jedna dziedzina, w którą jako specjaliści od mikroflory jelitowej chcielibyśmy wpuścić światło(3).

Według badań naukowych, wraz z wiekiem spada ilość bifidobakterii oraz laktobakterii w ludzkim organizmie (4), a to właśnie one są odpowiedzialne za wspieranie naszej odporności oraz walkę z infekcjami. W ich miejsce pojawiają się bakterie patologiczne, które sprawiają podatność na infekcje. Taki stan zaburzeń bakteryjnych nazywamy dysbiozą jelitową, która oprócz kilku dolegliwości przewodu pokarmowego może być niezauważalną przyczyną pogarszającego się stanu zdrowia.

Co ciekawe, to zgodne z chińską obserwacją, wielu pacjentów z COVID-19 miało dysbiozę mikrobiologiczną w postaci zmniejszonej ilości Bifidobacteria i Lactobacillus (5)- tu zachęcam do przeczytania całego artykułu dostępnego tutaj. Obniżenie bakterii tych dwóch szczepów jest udowodnioną przyczyną obniżenia odporności, w każdej grupie wiekowej tym bardziej u seniorów.

Korzystając z doniesień innych badań naukowych (6,7) nasz entuzjazm może być nieco zbudowany. Udowodniono, że suplementacja dedykowanymi szczepami bakterii, które „naturalnie” zanikają w każdym organizmie wraz z wiekiem, doprowadzała do poprawy wielu funkcji życiowych i parametrów już po 4 tygodniach stosowania. Poprawiała się wchłanialność witamin i mikroelementów, zmniejszał się poziom dysbiozy oraz poziom zonuliny w kale, co świadczyło o uszczelnieniu bariery jelitowej przed m.in. bateriami, wirusami i toksynami. Zaobserwowano także wiele innych, mniejszych działań korzystnych, w tym poprawę pamięci oraz osłabienie objawów depresyjnych.

Podpierając się tymi badaniami oraz chcąc wesprzeć zdrowie oraz układ odpornościowy seniorów, Instytut AllergoSan stworzył dedykowany produkt OMNi-BiOTiC Active. 

Ze względu na bardzo trudny czas i chcąc pomóc w miarę naszych możliwości, obniżyliśmy ceny na ten synbiotyk oraz na resztę produktów stymulujących układ odpornościowy w walce z infekcjami.

OmniBiotic Active kupisz tutaj

Bibliografia:

1. https://www.medonet.pl/zdrowie,rosnie-liczba-zgonow-z-powodu-koronawirusa–kto-umiera-,artykul,63837728.html

2. https://tech.wp.pl/koronawirus-blisko-80-proc-ofiar-to-ludzie-powyzej-60-roku-zycia-6475057335969921a?nil=

3. https://www.gov.pl/  Ministrestwo Zdrowia – dane na temat coronawirusa z dnia 31.03.20:35

4. https://www.worldometers.info/coronavirus/

5. Gut microbiota: A player in aging and a target for anti-aging intervention. Vaiserman AM 2017 DOI:10.1016/j.arr.2017.01.001

6. Does Severity of Alzheimer’s Disease Contribute to Its Responsiveness to Modifying Gut Microbiota? A Double Blind Clinical Trial   Friedrich Leblhuber  doi:10.3389/fneur.2019.00667

7. Probiotic Supplementation in Patients with Alzheimer’s Dementia – An Explorative Intervention Study.   Leblhuber F  doi: 10.2174/1389200219666180813144834.

8. http://omni-biotic.pl/wzmocnij-swoj-uklad-odpornosciowy/