Centrum zdrowia – jelita

Centrum zdrowia: jelita

Nikt tak naprawdę nie czuje się dobrze, gdy jego jelita dają o sobie znać powodując ból, bulgotanie lub wzdęcia. Nasze samopoczucie zależy w znacznym stopniu od ich prawidłowego funkcjonowania. Toczące się życie w jelitach to istny „mikrokosmos”  są prawdziwym cudem, idealną symbiozą i mają decydujący wpływ na nasze zdrowie.

Jelita działają jak duży zespół, w którym wszyscy gracze mają określoną rolę. Bakterie w jelitach nie są kreatywnymi artystami, ale wysoce aktywnymi i wyspecjalizowanymi istotami z biologicznego punktu widzenia: są bakteriami, które wypełniają narząd życiem. Harmonia i równowaga muszą również dominować w minikosmosie naszych jelit, aby uniknąć podrażnienia lub choroby.

 

Podstawa zdrowia i dobrego samopoczucia

Bakterie i mikroorganizmy są wszechobecne. Żyją na naszej skórze, w nosie i w jelitach. Nasz przewód pokarmowy jest domem dla około 100 bilionów bakterii o znacznej wadze ok 2 kilogramów. Nauki medyczne opisują wszystkie mikroorganizmy w ludzkim ciele jako mikrobiom. Życie w jelitach stało się ostatnio bardzo interesujące dla środowisk medycznych.
Przez długi czas jelita były postrzegane jako w dużej mierze zbędny narząd. Około 100 lat temu chirurg brytyjskiej rodziny królewskiej, Sir Arbuthnot Lane, stwierdził, że zatrucie naszego ciała ma początek w jelicie grubym i że najlepiej byłoby je usunąć, nawet jeśli nie wystąpiłaby żadna choroba. Na szczęście ten istotny narząd zyskał nowe znaczenie wraz z rozwojem medycyny holistycznej oraz dzięki odkryciom lekarzy i naukowców, takich jak Ilya Metschnikoff lub Dr.F.X. Mayr. „ Jelita są dla człowieka tym, czym są dla drzewa korzenie ”. Obecny poziom medycyny oraz zaawansowane badania naukowe potwierdziły ten pogląd.

Jak w każdym zespole, każdy rodzaj bakterii mikrobiomu jelitowego ma określone funkcje. „Dobre” bakterie zapewniają, że błona śluzowa jelit pozostaje czysta, że trawienie i układ odpornościowy działają doskonale, a patogeny są zwalczane. Te bakteryjne właściwości chronią nas przed infekcjami. Zmieniając wartość pH flory jelitowej budują gęstą barierę śluzową, aby nieprzyjemni intruzi nie mieli szans na przeżycie. Kolejnym walorem mikrobiomu jest branie udziału w tworzeniu immunoglobuliny A, która wzmacnia błony śluzowe i może w ten sposób zapobiegać występowaniu alergii. Według najnowszych badań mikrobiom jelitowy pełni również wiele innych funkcji i odkrywa się ich coraz więcej – na przykład wpływa na nasz układ nerwowy, postrzeganie bólu, a także na rodzaj przyjmowanego pokarmu.

 

Korzyści

Złożony mikrobiom ludzkich jelit zawiera ponad sto razy więcej informacji niż ludzki genom. Kodowanie, czyli rozpoznawanie i wyjaśnianie niezliczonych szczepów i grup bakterii, stało się możliwe tylko dzięki sekwencjonowaniu, które jest techniką biotechnologii. Za jej pomocą ludzki materiał genetyczny można było odkodować od początku trzeciego tysiąclecia. W ten sposób stwierdzono, że istnieją tak zwane bakterie Firmicutes i Bacteroidetes, które prawidłowo są obecne w równych ilościach w jelitach, dzięki czemu możemy optymalnie wykorzystać nasze jedzenie innymi słowy, aby nie pozostawać bardzo szczupłymi, wydalając wszystko, co nie jest używane, ani nie stając się osobami z nadwagą. Różne ilości bakterii żyją w różnych częściach naszych jelit. Na przykład dwunastnica jest mniej zaludniona, ponieważ środowisko jest tam zbyt kwaśne – bakterie nie byłyby w stanie tam przetrwać. Najbardziej znane z „dobre” bakterie, Lactobacillus, znajdują się w jelicie cienkim, podobnie jak enterokoki, które są ważne dla układu odpornościowego. Większość bakterii czuje się jak w domu w jelicie grubym – są to w większości „dobre” bifidobakterie, chociaż znajdują się tam także bakterie gnilne.

     Siła drzewa pochodzi z jego korzeni – siła ludzi z ich wnętrzności.