Probiotyki i Prebiotyki

Profesjonalni pomocnicy dla zdrowej flory jelitowej

Mikrokosmos w naszych jelitach składający się z miliardów pożytecznych bakterii wykonuje ogromną pracę każdego dnia. Trawi nasze pożywienie, eliminuje toksyny z naszego organizmu oraz zapobiega rozprzestrzenianiu się patogenów. Ale co się stanie, gdy ten świat bakterii zostanie zakłócony na przykład przez złą dietę, stres lub leki? W takim przypadku synbiotyki mogą pomóc przywrócić równowagę w naszych jelitach.

Synbiotyki

Od kilku lat badania naukowe koncentrują się na kombinacji probiotyków i prebiotyków – tak zwanych synbiotyków – zostały obiektem zainteresowań, ze względu na ich szeroki zakres zastosowań. Podczas gdy mikroorganizmy probiotyczne mają za zadanie przywrócić równowagę i urozmaicić florę jelitową, to prebiotyki są substancjami dostarczającymi energię owym dobrym bakteriom. W połączeniu wspierają rozmnażanie niezbędnych bakterii w naszych jelitach oraz promują ich aktywność i szanse na przeżycie.

 

Probiotyki

Do czego służą:

Pro bios oznacza „na całe życie”. Probiotyki są znane przede wszystkim jako bakterie wytwarzające kwas mlekowy, które wspierają funkcje jelitowe organizmu i wykorzystują błonnik prebiotyków – rozpuszczalny w wodzie – jako źródło energii. Najbardziej znanymi probiotykami są bakterie mlekowe i bifidobakterie. Kolonizują błony śluzowe naszego układu trawiennego i zapewniają, że naturalna flora jelitowa może odpierać obce i niepożądane patogeny. Im więcej zdrowych bakterii mamy w naszym układzie trawiennym, tym silniejsza jest nasza odporność na patogeny i toksyny. Probiotyki przekształcają jelita w najsilniejszy system obronny organizmu. W zdrowych jelitach jest trzy razy więcej komórek odpornościowych niż łącznie w śledzionie, szpiku kostnym i węzłach chłonnych.

Jak działają probiotyki:

  • Oczyszczanie jelit
  • Ochrona wrażliwej błony śluzowej jelit (błony śluzowej)
  • Produkcja witamin, enzymów, aminokwasów i niezbędnych kwasów tłuszczowych
  • Obrona przed patogenami
  • Promowanie wchłaniania enzymów z żywności
  • Stabilizacja układu odpornościowego
  • Rozkład toksyn metabolicznych

Prebiotyki  

Do czego służą: 

Większość ludzi zna prebiotyki jako błonnik. Zapewniają odżywianie bakteriom probiotycznym, a tym samym wspierają ich wzrost i aktywność. Prebiotyki są niestrawne i mogą w ten sposób dotrzeć do jelita grubego bez wcześniejszego rozpadu. Określone wybrane prebiotyki są odpowiednie do stymulowania trawienia we wrażliwym przewodzie pokarmowym, podczas gdy szorstkie włókna, takie jak produkty pełnoziarniste, mogą często powodować „nieprzyjemne wiatry”. 

 Jak one pracują  

Włókno błonnika pęcznieje w jelitach, dzięki czemu szybko daje uczucie długotrwałej sytości. Jeśli twoje jelita są ospałe, spuchnięte włókno odgrywa ważną rolę  pomaga jelitom szybciej transportować ich zawartość. Prebiotyki są ważne w przypadku hemoroidów i zapalenia uchyłków, ponieważ stolce stają się bardziej miękkie i można je łatwiej wydalać. Prebiotyki są ważne także dla twojego dobrego samopoczucia, ponieważ im więcej bakterii jest w jelitach, tym więcej energii dostarczamy do naszych komórek. Dzięki temu jesteśmy młodzi i wydajni.