Blog - OMNi-BiOTiC®

Blog

Dzielimy się wiedzą

Jak schudnąć zdrowo i raz na zawsze?

Jak schudnąć zdrowo i raz na zawsze?

Dieta Dukana, dieta sirtuinowa, dieta 1000 kalorii, dieta sokowa i tak dalej i tak dalej, mogłabym wyliczać różnego rodzaju diety w nieskończoność. Osoby zmagające się z otyłością prawdopodobnie przeszły przez nie wszystkie. O tym, jak sobie poradzić z otyłością rozmawiamy z Klaudią...

czytaj dalej
Prebiotyki – kolejna nowość czy otwarte drzwi do zdrowia?

Prebiotyki – kolejna nowość czy otwarte drzwi do zdrowia?

Przyjrzyjmy się dziś nieco prebiotykom, które może dla wielu osób będą kojarzyć się z czymś nowym, jednak wcale tak nie jest.Definicja prebiotyków Przypatrzmy się czym jest prebiotyk z definicji: to selektywnie fermentowany składnik umożliwiający swoiste zmiany w składzie i/lub aktywności...

czytaj dalej
Jelito drażliwe (IBS) – jedna z wakacyjnych pamiątek…

Jelito drażliwe (IBS) – jedna z wakacyjnych pamiątek…

"Klątwa Faraona" lub "biegunka podróżnych" – wiele osób nie tylko spotkało się z tym terminem, ale również padło ofiarą tej dolegliwości, na którą składają się uporczywe biegunki, bóle brzucha, wymioty i zaburzenia trawienia.Zespół jelita drażliwego IBS "Klątwa Faraona" lub "biegunka podróżnych" –...

czytaj dalej
Niedoceniony wpływ flory jelitowej na nadwagę

Niedoceniony wpływ flory jelitowej na nadwagę

Brak sportu, stres i wysokokaloryczna dieta mogą być odpowiedzialne za pulchną sylwetkę. Jednak jest jeszcze jeden czynnik, który odgrywa istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej masy ciała – skład flory jelitowej. Niewiele rzeczy jest tak samo ważnych w naszym nowoczesnym społeczeństwie, jak...

czytaj dalej
Mikrobiom: Praca zespołowa na rzecz zdrowia

Mikrobiom: Praca zespołowa na rzecz zdrowia

Dr Verena Stiegelbauer, MSc, BSc Znaczenie naszego mikrobiomu dla zdrowia zostało naukowo udowodnione, ale to, jakie jest dokładne działanie mikroflory jelitowej, jest ciągłym przedmiotem wielu aktualnych badań. Ostatnie wyniki badań dostarczają ważnych informacji na temat tego, jak bakterie...

czytaj dalej