MIKROBIOM JELITOWY A ZESPÓŁ METABOLICZNY
Nasz styl życia – a co za tym idzie także nasza dieta – zmienił się znacząco w ostatnich dziesięcioleciach, niestety na gorsze. „Zachodnia dieta” ze zbyt dużą ilością spożywanego mięsa, cukru i przemysłowo przetworzonej żywności jest czynnikiem zapalnym dla wielu chorób cywilizacyjnych, które mają ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Jedną z nowych i coraz częściej spotykanych jest zespół metaboliczny, który jak wykazały badania jest ściśle związany z jelitami i naszym mikrobiomem.
Nasz styl życia – a co za tym idzie także nasza dieta – zmienił się znacząco w ostatnich dziesięcioleciach, niestety na gorsze. „Zachodnia dieta” ze zbyt dużą ilością spożywanego mięsa, cukru i przemysłowo przetworzonej żywności jest czynnikiem zapalnym dla wielu chorób cywilizacyjnych, które mają ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Jedną z nowych i coraz częściej spotykanych jest zespół metaboliczny, który jak wykazały badania jest ściśle związany z jelitami i naszym mikrobiomem.
Skala problemu
Około jedna czwarta osób, niezależnie od wieku i płci została dotknięta zespołem metabolicznym, a to dopiero początek. Jedną z przyczyn szybkiego wzrostu zachorowalności jest rosnąca waga masy naszego ciała. – Otyłość, czyli patologiczna nadwaga, to ogólnoświatowa epidemia. Liczba otyłych dorosłych rośnie nie tylko w USA, ale także w Europie. Rośnie również liczba otyłych dzieci” – wyjaśnia prof. Vanessa Stadlbauer-Köllner, specjalista w Klinice Gastroenterologii i Hepatologii Uniwersytetu Medycznego w Graz. – Przewidywana długość życia osób dotkniętych tą chorobą jest znacznie krótsza niż osób szczupłych – dodaje ekspert.
Objawy zespołu metabolicznego
Poza istotną otyłością (z umiejscowieniem tkanki tłuszczowej w jamie brzusznej) zespół metaboliczny charakteryzuje się również nadciśnieniem tętniczym, zaburzeniami metabolizmu lipidów z podwyższonymi wartościami trójlicerydów, podwyższonymi wartościami cholesterolu całkowitego przy jednoczesnym obniżeniu cholesterolu HDL, nietolerancją glukozy lub cukrzycą typu 2. Połączenie co najmniej trzech z tych czynników trzykrotnie zwiększa ryzyko zawału serca lub udaru mózgu. Ponadto zespół metaboliczny jest często związany z innymi chorobami, takimi jak przewlekłe choroby wątroby (np. stłuszczenie wątroby).
Mikrobiom a zachodni styl życia
„Zachodnia dieta” z dużą ilością tłuszczu, cukru i wysoko przetworzonej żywności ma niezaprzeczalnie negatywny wpływ na florę jelitową. – Obserwujemy ogólne zmniejszenie się różnorodności bakterii jelitowych, oprócz tego następuje wzrost liczby bakterii z rodziny Firmicutes i spadek z rodziny Bacteroidetes – wyjaśnia Stadlbauer-Köllner. Badania pokazują, że utrata masy ciała poprzez zmianę diety i ćwiczenia prowadzi do ponownej poprawy stanu mikrobiomu. Jednocześnie skład bakterii jelitowych może wyjaśniać, dlaczego niektóre osoby chudną niewiele lub wcale, pomimo dużego wysiłku i profesjonalnego wsparcia. Dzieje się tak, gdyż niektóre szczepy bakteryjne potrafią „ wydobyć” z pożywienia o 10% więcej kalorii niż inne. Dysbioza, czyli zachwianie równowagi mikroflory jelitowej, a zatem przerost bakterii, które powodują zwiększenie kaloryczności przyjmowanego pożywienia są przyczyną nieskuteczności diet i aktywności fizycznej.
Otyłość jest chorobą zakaźną przewodu pokarmowego
Zachodni styl życia zmienia nie tylko nasz mikrobiom. Dieta wysokotłuszczowa i bogata w cukier często skutkuje zwiększoną przepuszczalnością jelit, co (dwa razy często) obserwujemy u pacjentów z cukrzycą i nadwagą, a także u osób ze stłuszczeniem wątroby. Zakłócona funkcja naszej bariery jelitowej oznacza, że do organizmu przenika więcej toksyn. Tzw. endotoksemia metaboliczna nie prowadzi do ostrych chorób, czy gorączki, ale do utajonego stanu zapalnego w tkance (np. w tkance tłuszczowej lub w wątrobie). Może to prowadzić do zaburzeń metabolizmu cukrów i tłuszczów oraz wywołać negatywną spiralę, która prowadzi do coraz większego przyrostu masy ciała. – Można prowokacyjnie powiedzieć: otyłość jest chorobą zakaźną przewodu pokarmowego – mówi Stadlbauer-Köllner.
Wzajemne oddziaływanie między mikrobiomem a zespołem metabolicznym
Zarówno skład mikrobiomu, jak i przepuszczalność flory jelitowej determinowane są dietą, chorobami i przyjmowanymi lekami (np. antybiotykami). Jeśli stosujemy zdrową i zbilansowaną dietę, w jelitach namnażają się głównie pożyteczne bakterie. Z drugiej strony, mikroorganizmy wpływające na gromadzenie kalorii czują się szczególnie dobrze w jelicie, które musi przetwarzać duże ilości pokarmu bogatego w cukier i tłuszcz. W ostatnich latach liczne badania potwierdziły znaczenie flory jelitowej dla masy ciała i procesów metabolicznych. – Wczesna interwencja w postaci pozytywnej zmiany w mikrobiomie może poprawić różne procesy metaboliczne wyjaśnia Stadlbauer-Köllner. -Duże znaczenie odgrywają probiotyki, które mogą pozytywnie wpływać na skład flory jelitowej, np. w przypadku zespołu metabolicznego – zmniejszać przepuszczalność jelit i wnikanie toksyn do wnętrza organizmu.
Pro- i prebiotyki jako nowa opcja terapii
Pierwsza metaanaliza stosowania probiotyków w cukrzycy (która analizuje kilka badań klinicznych) wykazała, że poziom cukru we krwi i wskaźnik HOMA (miara insulinooporności) można poprawić już po dwóch miesiącach stosowania pro- i prebiotyków. Oprócz poprawy metabolizmu cukrów analiza wykazała znaczny wzrost poziomu cholesterolu HDL oraz znaczne obniżenie trójglicerydów, a także pozytywny wpływ na masę ciała. Oprócz probiotyków, które uzupełniają florę jelitową, prebiotyki (specjalny błonnik pokarmowy) mogą również wpływać na mikrobiom poprzez swoiste promowanie wzrostu niektórych bakterii. Prowadzone są również badania, w który analizuje się wpływ mikrobiomu na metabolizm tłuszczów i cukrów oraz na układ odpornościowy.
Pozostałe artykuły
NAJCZĘSTSZE PROBLEMY GASTRYCZNE W PODRÓŻY. JAK WESPRZEĆ MIKROBIOTĘ I POPRAWIĆ SWÓJ KOMFORT JELITOWY?
Podróże zazwyczaj przywodzą na myśl upragniony relaks i niezapomniane przeżycia, na które czekamy z niecierpliwością przez większość roku. To oczywiste, że każdy z nas chce zapisać w swojej pamięci tylko te pozytywne wspomnienia. Warto jednak pamiętać, że zmiana otoczenia, trybu dnia oraz nowe menu będą wpływać na naszą mikrobiotę jelitową. Należy zdawać sobie sprawę, że im bardziej egzotyczny kraj, tym bardziej obce i mniej przyjazne środowisko mikrobiologiczne dla naszych jelit.
Statystyczne podróżnicy dość często borykają się z problemami natury gastrycznej. Zdecydowanie najczęstszym z nich jest biegunka podróżnych, znana również pod popularnymi nazwami takimi jak „klątwa faraona” czy „zemsta Tutenchamona”.
ROLA MIKROBIOMU W MENOPAUZALNYM ZESPOLE MOCZOWO-PŁCIOWYM
Menopauza, dość niefortunnie nazywana również okresem przekwitania to w nomenklaturze medycznej czas w życiu kobiety, kiedy przestaje ona miesiączkować. Poprzedzają go zmiany w wydzielaniu hormonów, przede wszystkim estrogenów. Ich spadek wpływa na funkcjonowanie wielu układów, a także na zmianę nastroju. W ginekologii właśnie w tym czasie rozpoznaje się menopauzalny zespół moczowo-płciowy (GSM). Schorzenie to wynika z niedoboru estrogenów w kobiecym układzie moczowo-płciowym, w tym w pochwie, wargach sromowych, a także cewce moczowej i pęcherzu moczowym. Jakie są jego objawy? Jak zadbać o swoje zdrowie intymne w trakcie menopauzy?
ZAPARCIE U DZIECI: ROLA I MIEJSCE PREBIOTYKOTERAPII W LECZENIU NIEFARMAKOLOGICZNYM
Zaparcie u dzieci jest schorzeniem wynikającym zazwyczaj z nakładających się zaburzeń pracy przewodu pokarmowego oraz aspektów psychologicznych – behawioralnych. Wyróżniamy dwa typy zaparcia: czynnościowe, stanowiące około 90% przypadków oraz organiczne odpowiadające za 10% przypadków. Warto jednak pamiętać, że zaleganie mas kałowych będzie również wiązało się z zaburzeniami mikrobiomu jelitowego, dlatego prebiotyczna, zbilansowana dieta oraz odpowiednie nawodnienie powinny stanowić element leczenia zaparcia u dzieci.