OMNi-BiOTiC® - Budowanie odporności u dzieci
logo OMNi-BiOTiC logo

BUDOWANIE ODPORNOŚCI U DZIECI

Budowanie odporności u dzieci - artykuł OMNi-BiOTiC Polska

System odpornościowy dzieci jest o wiele bardziej wrażliwy niż u osób dorosłych. Jak można pomóc najmłodszym w jego wzmocnieniu już od pierwszych dni życia?

Na wstępie warto zauważyć, że odporność u dziecka zaczyna się kształtować już w łonie matki. Poprzez krew zarodek ma bezpośrednią styczność z przeciwciałami zwalczającymi szereg czynników chorobotwórczych. Dodatkowy wpływ ma także mikrobiom jelitowy matki, ponieważ, jak udowadnia szereg badań, przyjmowanie przez nią właściwych kultur bakterii w postaci probiotyków, może zmniejszyć ryzyko rozwoju AZS, czyli atopowego zapalenia skóry.

System odpornościowy dzieci jest o wiele bardziej wrażliwy niż u osób dorosłych. Jak można pomóc najmłodszym w jego wzmocnieniu już od pierwszych dni życia?

Na wstępie warto zauważyć, że odporność u dziecka zaczyna się kształtować już w łonie matki. Poprzez krew zarodek ma bezpośrednią styczność z przeciwciałami zwalczającymi szereg czynników chorobotwórczych. Dodatkowy wpływ ma także mikrobiom jelitowy matki, ponieważ, jak udowadnia szereg badań, przyjmowanie przez nią właściwych kultur bakterii w postaci probiotyków, może zmniejszyć ryzyko rozwoju AZS, czyli atopowego zapalenia skóry.

Budowanie odporności u dzieci - artykuł OMNi-BiOTiC Polska

Karmienie piersią – obustronne korzyści

W okresie noworodkowym wartościowe substancje dostarczane są z mleka matki, które jak udowodniono, ma właściwości prozdrowotne. W ostatnich dniach ciąży i podczas karmienia piersią część bakterii z jelit matki jest transportowana do gruczołów mlecznych przez monocyty (rodzaj białych krwinek, armia obrony immunologicznej organizmu). W ten sposób dziecko otrzymuje nie tylko przeciwciała matki poprzez mleko, ale także jej bakterie jelitowe. Jest więc zrozumiałe, że celowe wzbogacenie flory jelitowej matki o ochronne bifidobakterie i lactobacillusy będzie miało nie tylko pozytywny wpływ na matkę, ale także na jej dziecko. Szczepy bakterii aktywują trawienie, wspomagają produkcję witamin i zapobiegają rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii chorobotwórczych. Flora jelitowa jest szczególnie wrażliwa w trakcie trzech pierwszych lat życia dziecka, szczególnie jeśli jest ono poddawane antybiotykoterapii.

Flora jelitowa i układ odpornościowy

Jeśli mikrobiom jelitowy – a więc także układ odpornościowy – nie jest prawidłowo rozwinięty, wzrasta prawdopodobieństwo rozwoju astmy, alergii i chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1. Liczba osób cierpiących na alergie w świecie zachodnim stale rośnie. Naukowo udowodniono także, że dzięki zdrowej florze jelitowej maleje ryzyko otyłości dziecięcej, dojrzewanie układu odpornościowego niemowlęcia jest wspierane i zmniejsza się ryzyko późniejszych chorób, zwłaszcza infekcji i alergii.

Probiotyki przyjaciółmi matki i dziecka

Wieloszczepowe synbiotyki to rozsądna opcja, która chroni matkę i jej dziecko  przed procesami zapalnymi i przenoszeniem niepożądanych zarazków w okresie karmienia piersią. Produkty te zawierają tylko szczepy pochodzenia ludzkiego bifido- i lactobakaterie. Swoją kompozycją przypominają kolonizację przez pożyteczne bakterie z mleka matki, dzięki czemu ułatwiają zachowanie równowagi immunologicznej pomiędzy komórkami Th1- i Th2. Komórki Th1 regulują procesy zapalne w organizmie i są między innymi odpowiedzialne za obronę przed patogenami. Komórki Th2 natomiast pomagają w rozwoju limfocytów B, które z kolei są ważne dla produkcji przeciwciał.

Warto więc stosować dodatkową ochronę w postaci suplementacji. Rekomenduje się przyjmowanie synbiotyku przez kobiety w ostatnim trymestrze ciąży oraz kontynuację suplementacji mamy i dziecka już od jego pierwszego dnia życia.

Pozostałe artykuły

BŁONNIK NA CO DZIEŃ: KLUCZOWY SKŁADNIK DLA ZDROWIA JELIT I ZRÓWNOWAŻONEJ MIKROBIOTY

BŁONNIK NA CO DZIEŃ: KLUCZOWY SKŁADNIK DLA ZDROWIA JELIT I ZRÓWNOWAŻONEJ MIKROBIOTY

O błonniku napisano i powiedziano już sporo. Wydaje się, że tak dużo o nim wiemy, a jednak to nadal bardzo problematyczny składnik współczesnej diety. Błędnie kojarzony wyłącznie z mało atrakcyjnymi i monotonnymi otrębami w każdym posiłku, stał się dla wielu żywieniową zmorą (zupełnie niesłusznie). Dziś spróbujemy nieco odczarować jego urok i odkryć jego wielki potencjał na nowo.

czytaj dalej
CERTYFIKOWANE PREBIOTYKI LOW FODMAP i ich rola w dietoterapii schorzeń gastrologicznych

CERTYFIKOWANE PREBIOTYKI LOW FODMAP i ich rola w dietoterapii schorzeń gastrologicznych

Błonnik, czyli niestrawne i niewchłaniane węglowodany, to składnik żywności, wokół którego narosło wiele mitów. Z jednej strony jest powszechnie uznawany za niezbędny element zbilansowanej diety, z drugiej – często bywa ograniczany (nie zawsze zasadnie) w przebiegu wielu chorób przewodu pokarmowego. Jak zatem pogodzić te sprzeczności i skutecznie wspierać pacjentów gastrologicznych? Wraz z rozwojem nauki, metod badawczych a także rosnącemu zainteresowaniu naukowców na całym świecie, wiedza na temat błonnika – jego rodzajów i właściwości – jest dziś już znacznie większa. Co umożliwia jego bardziej precyzyjne dopasowanie do specyficznych potrzeb przewodu pokarmowego. Szczególnym wyzwaniem są chorzy z SIBO i IBS, w przypadku których niektóre rodzaje błonnika mogą nasilać objawy gastryczne, podczas gdy inne będą wspomagać ich terapię, a nawet łagodzić codzienne dolegliwości.

czytaj dalej