ZAPARCIE U DZIECI: Rola i miejsce prebiotykoterapii w leczeniu niefarmakologicznym
Zaparcie u dzieci jest schorzeniem wynikającym zazwyczaj z nakładających się zaburzeń pracy przewodu pokarmowego oraz aspektów psychologicznych-behawioralnych. Wyróżniamy dwa typy zaparcia: czynnościowe, stanowiące około 90% przypadków oraz organiczne odpowiadające za 10% przypadków. Warto jednak pamiętać, że zaleganie mas kałowych będzie również wiązało się z zaburzeniami mikrobiomu jelitowego, dlatego prebiotyczna, zbilansowana dieta oraz odpowiednie nawodnienie powinny stanowić element leczenia zaparcia u dzieci.
Zaparcie u dzieci jest schorzeniem wynikającym zazwyczaj z nakładających się zaburzeń pracy przewodu pokarmowego oraz aspektów psychologicznych-behawioralnych. Wyróżniamy dwa typy zaparcia: czynnościowe, stanowiące około 90% przypadków oraz organiczne odpowiadające za 10% przypadków. Warto jednak pamiętać, że zaleganie mas kałowych będzie również wiązało się z zaburzeniami mikrobiomu jelitowego, dlatego prebiotyczna, zbilansowana dieta oraz odpowiednie nawodnienie powinny stanowić element leczenia zaparcia u dzieci.
Epidemiologia
Jak pokazują statystyki aż 25% wizyt u gastroenterologów dziecięcych i ok. 3% wszystkich wizyt ambulatoryjnych dzieci wiąże się z zaburzeniami czynnościowymi tj. zaparcie czy zespół jelita drażliwego [1]. Na świecie częstość występowania zaparcia wśród dzieci oscyluje między 3 a 30 % [2]. Jest to najczęstsze schorzenie czynnościowe przewodu pokarmowego u dzieci. Wieloczynnikowe mechanizmy patofizjologiczne schorzenia powodują nierzadko trudności w leczeniu i wymagają współpracy wielu specjalistów (lekarza, psychologa i dietetyka).
Zaparcie czynnościowe – kryteria diagnostyczne
Obecnie za pomocą wywiadu i badania przedmiotowego diagnozuje się zaparcie czynnościowe na podstawie Kryteriów Rzymskich IV [3-6].
U dziecka w wieku poniżej 4 lat wymagane jest występowanie co najmniej 2 z poniższych objawów przez przynajmniej 1 miesiąc:
- oddawanie stolca z częstością mniejszą niż 3 razy
w tygodniu, - objawy nasilonej retencji stolca,
- oddawanie nadmiernie twardych stolców lub defekacja z bólem,
- oddawanie stolców o dużej średnicy,
- obecność obfitych mas kałowych w odbytnicy.
Zaparcie czynnościowe u dzieci w wieku 4-18 lat diagnozuje się, gdy występują co najmniej 2 z wymienionych poniżej objawów przynajmniej 1 raz w tygodniu przez co najmniej 1 miesiąc:
- nie więcej niż 2 wypróżnienia w tygodniu w toalecie,
- co najmniej raz w tygodniu incydent nietrzymania stolca,
- wywiad sugerujący świadome powstrzymywanie defekacji lub przyjmowanie pozycji ciała sprzyjającej wstrzymywaniu stolca,
- oddawanie nadmiernie twardych stolców lub defekacja z bólem,
- obecność obfitych mas kałowych w odbytnicy,
- oddawanie stolców o dużej średnicy [3-6].
Objawy te nie mogą być związane z zespołem jelita drażliwego lub inną chorobą.
Zaparcie organiczne – przyczyny
Zaparcie organiczne stanowi 10% przypadków wśród dzieci. Do przyczyn tego rodzaju zaparcia należą:
- nieprawidłowości anatomiczne: odbytu i odbytnicy, rdzenia kręgowego,
- zaburzenia ogólnoustrojowe: niedoczynność tarczycy, cukrzyca, porażenie mózgowe,
- neuropatyczne zaburzenia jelitowe: choroba Hirschsprunga, choroba Chagasa,
Zaparcie czynnościowe – patofizjologia
Mechanizm patofizjologiczny zaparcia czynnościowego może być wieloczynnikowy i obejmować:
- wstrzymywanie stolca,
- dysfunkcje odbytowo-odbytnicze,
- nieprawidłowe nawyki żywieniowe,
- niską aktywność fizyczną,
- predyspozycje genetyczne,
- problemy psychologiczne.
Obecnie zachowania dzieci polegające na wstrzymywaniu stolca są uważane za główną patogenezę zaparcia czynnościowego.
Leczenie zaparcia – etapy
Kluczowym elementem leczenia jest wykluczenie przyczyn organicznych w trakcie diagnostyki. Przy zaparciu czynnościowym leczenie dzieci obejmuje zazwyczaj kilka etapów:
- edukację (w tym żywieniową i dotycząca procesu defekacji)
- wsparcie psychologiczne
- usunięcie kału
- zapobieganie ponownemu gromadzeniu się kału, leczenie podtrzymujące, w tym dieta
Częste wizyty kontrolne i współpraca z psychologiem mogą pomóc w osiągnięciu niektórych celów leczenia. Edukacja dla dzieci i opiekunów jest ważnym narzędziem w przypadku częstych nawrotów i długotrwałego leczenia. Warto pamiętać, że sytuacja związana z chorobą jest bardzo wymagająca i stresująca dla dziecka.
Usuwanie kału
Laktuloza i glikol polietylenowy (PEG) oraz lewatywy są najczęściej stosowane na początkowym etapie leczenia – usuwania kału. Zazwyczaj stosowane środki przeczyszczające uznane są za bezpieczne. Natomiast poza PEG niewiele wiadomo dziś na temat długoterminowych skutków przewlekłego ich stosowania [7]. Leczenie poprzez podaż doustną jest mniej inwazyjne, lepiej tolerowane i zapewnia dzieciom lepsze poczucie kontroli niż skuteczna, ale nieco traumatyczna terapia z lewatywą doodbytniczą. Po usunięciu zalegających mas kałowych należy natychmiast rozpocząć leczenie podtrzymujące/zapobiegawcze, którego celem jest uzyskanie miękkich i bezbolesnych stolców, uniknięcie ponownego zalegania stolca i powstrzymanie ponownego pojawienia się zjawiska wstrzymywania stolca. Można to osiągnąć, łącząc interwencje farmakologiczne i niefarmakologiczne.
Interwencje niefarmakologiczne – dieta i błonnik w terapii zaparcia czynnościowego
Niskie spożycie błonnika w diecie uznaje się za czynnik ryzyka rozwoju zaparcia czynnościowego. Należy zatem zwrócić uwagę na dietę dziecka całościowo, ponieważ zarówno niskie spożycie wody jak i ubogi, mało urozmaicony jadłospis, wiąże się z większym ryzykiem zaparcia i pogorszeniem stanu mikrobioty jelitowej [8]. Dlatego odpowiednie spożycie wody i stosowanie zbilansowanej, prebiotycznej diety u dziecka powinno stanowić element terapii zapobiegającej nawrotom.
Szeroko przebadany błonnik prebiotyczny PHGG
Suplementacja błonnika, który jest łatwy do stosowania w grupie dzieci, poprawia perystaltykę jelit i nie powoduje wzdęć, a co więcej wykazuje właściwości prebiotyczne może stanowić cenne uzupełnienie terapii zapobiegającej wystąpieniu zaparcia. Częściowo zhydrolizowana guma guar (PHGG) jest jednym z tych błonników spełniającym te wymagania.
Guma guar znana jako zagęstnik to błonnik tworzący żel, który pochodzi z rośliny Cyamopsis tetragonolobus. Kiedy ulega procesowi hydrolizacji zmienia swoje właściwości i staje się nielepką i wolno fermentującą substancją. Nowa postać jest znana pod nazwą częściowo hydrolizowana guma guar. Charakteryzuje się niską zwartością FODMAP, co zostało potwierdzone w trakcie certyfikacji przez Uniwersytet Monash. Jest to bardzo istotna cecha w przypadku różnych zaburzeń czynnościowych przewodu pokarmowego. Warto zauważyć, że PHGG jest łatwo rozpuszczalna w wodzie, nie tworzy żelu, nie ma smaku ani zapachu. Dlatego może stanowić praktyczny dodatek do diety zarówno dzieci, jak i osób dorosłych [9].
Zaburzenia czynnościowe – PHGG
Od wielu lat PHGG jest szeroko badana w populacji dorosłych. Badania w tej grupie wykazały, że przyspiesza czas pasażu okrężnicy u pacjentów z zaparciem i poprawia częstotliwość wypróżnień [10]. Przeglądy literatury naukowej sugerują, że dzienna porcja PHGG w ilości 5-7 g pozwala na poprawę i regulację częstości defekacji wśród osób zmagających się z przewlekłym zaparciem [11]. W IBS również zbadano skuteczność jej działania. W randomizowanym badaniu w trakcie 12-tygodniowej interwencji prebiotycznej u pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego zauważono redukcję wzdęć i gazów. Efekt utrzymywał się co najmniej 4 tygodnie po ostatnim podaniu prebiotyku [12].
W przypadku stosowania PHGG u dzieci publikacje naukowe również są obiecujące. W randomizowanym badaniu oceniono zastosowanie tego rodzaju prebiotyku w grupie dzieci z zespołem jelita drażliwego. W trakcie badania w grupie badanej otrzymującej PHGG zaobserwowano zmniejszenie natężenia bólu brzucha przy suplementacji 5 g dziennie. Ponadto zauważono normalizację wypróżnień ocenianych za pomocą Bristolskiej Skali Uformowania Stolca [13].
W innym randomizowanym badaniu porównano działanie PHGG z laktulozą w grupie dzieci z zaparciem. Interwencja trwała cztery tygodnie. Okazało się, że terapia z częściowo hydrolizowaną gumą guar jest równie skuteczna, jak terapia z laktulozą w łagodzeniu wstrzymywania stolca i zmniejszaniu bólu brzucha związanego z zaparciem. Zauważono, że jej stosowanie poprawia również konsystencję stolca. Stwierdzono, że częstość wypróżnień na tydzień była statystycznie istotnie zwiększona w obu grupach badanych. Dzieci spożywające laktulozę miały nieco wyższą częstość defekacji na tydzień w porównaniu z grupą błonnikową. Jednak wywiad wskazał, że smak, pojawiające się wzdęcia i duża ilość spożywanej laktulozy były głównymi skargami dotyczącymi terapii. Natomiast rodzice i dzieci z grupy spożywającej PHGG byli zadowoleni z częstości wypróżnień, zmniejszonego bólu brzucha i właściwości organoleptycznych. Wzdęcia były częściej obserwowane w grupie leczonej laktulozą. Dla dzieci wyjątkowo istotne są cechy sensoryczne podawanych preparatów. Ten aspekt może mieć kluczowe znaczenie dla efektywności terapii pacjentów pediatrycznych [14].
PHGG a mikrobiota jelitowa
Warto również zwrócić uwagę na potwierdzone właściwości prebiotyczne częściowo hydrolizowanej gumy guar. W 2001 roku wykazano, że jej suplementacja u zdrowych ochotników powodowała selektywny wzrost korzystnych Bifidobacterii i Lactobacilli, co może łagodzić objawy IBS i inne zaburzenia czynnościowe [15]. Najnowsza literatura z 2024 r. wskazuje, że PHGG stymuluje wzrost Bifidobacterium i Faecalibacterium, ale również hamuje wzrost Escherichia, Shigella, Klebsiella i Dorea. Co bardzo ważne zauważono również wzrost przeciwzapalnych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (kwasu octowego i kwasu masłowego) [16].
PHGG w żywieniu dojelitowym
W 2023 r. opublikowano wyniki wieloośrodkowego badania, w którym oceniono tolerancję i bezpieczeństwo dojelitowej formuły żywieniowej wzbogaconej częściowo hydrolizowaną gumą guar (12 g/l). Grupą badaną były dzieci w wieku 1 do 4 lat. Oceniana mieszanka okazała się być dobrze tolerowaną i bezpieczną. Dodatkowo wśród badanych zaobserwowano poprawę konsystencji stolca [17].
Podsumowanie
Zaparcie to dość często pojawiająca się przypadłość w gabinetach gastrologów dziecięcych. Podstawą terapii jest usunięcie kału, jednak równie istotne jest leczenie podtrzymujące: edukacja, wsparcie psychologiczne i prebiotyczna, zbilansowana dieta. Jeśli rozważa się dodatkową suplementację błonnika prebiotycznego wspierającego poprawną perystaltykę jelit u dzieci, warto zwrócić uwagę na jego profil bezpieczeństwa, dowody naukowe oraz łatwość stosowania. Właściwości organoleptyczne błonnika takie jak brak charakterystycznego smaku i zapachu mogą ułatwić jego stosowanie u dzieci. Częściowo hydrolizowana guma guar spełnia oczekiwania medyków, naukowców i przede wszystkim małych pacjentów w zaburzeniach czynnościowych takich jak zaparcie czy zespół jelita drażliwego.
Bibliografia:
- Benninga MA, Voskuijl WP, Taminiau JA. Childhood constipation: is there new light in the tunnel? J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2004;39:448–464
- Duc Long Tran, Palittiya Sintusek: Functional constipation in children: What physicians should know, World J Gastroenterol. 2023 Feb 28; 29(8): 1261–1288.
- Boronat AC, Ferreira-Maia AP, Matijasevich A, Wang YP. Epidemiology of functional gastrointestinal disorders in children and adolescents: A systematic review. World J Gastroenterol. 2017;23:3915–3927.
- Vriesman MH, Benninga MA. Functional constipation and fecal incontinence. In: Wyllie R. Pediatric gastrointestinal and liver diseases. Philadelphia: Elsevier, 2021: 106-118.
- Koppen IJN, Vriesman MH, Saps M, Rajindrajith S, Shi X, van Etten-Jamaludin FS, Di Lorenzo C, Benninga MA, Tabbers MM. Prevalence of Functional Defecation Disorders in Children: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Pediatr. 2018;198:121–130.e6
- Kwiecień: Kryteria Rzymskie IV (2016) – aktualne wytyczne rozpoznawania i leczenia czynnościowych zaburzeń przewodu pokarmowego u dzieci, Standardy Medyczne/Pediatria, 2016,T.13, 597-605
- Shatnawi MS, Alrwalah MM, Ghanma AM, Alqura’an ML, Zreiqat EN, Alzu’bi MM. Lactulose versus polyethylene glycol for disimpaction therapy in constipated children, a randomized controlled study. Sudan J Paediatr. 2019;19:31–36.
- Park M, Bang YG, Cho KY. Risk Factors for Functional Constipation in Young Children Attending Daycare Centers. J Korean Med Sci. 2016;31:1262–1265
- Yoon, S.J.; Chu, D.C.; Raj Juneja, L. Chemical and physical properties, safety and application of partially hydrolized guar gum as dietary fiber. J. Clin. Biochem. Nutr. 2008, 42, 1–7 ].
- Polymeros, D.; Beintaris, I.; Gaglia, A.; Karamanolis, G.; Papanikolaou, I.S.; Dimitriadis, G.; Triantafyllou, K. Partially hydrolyzed guar gum accelerates colonic transit time and improves symptoms in adults with chronic constipation. Dig. Dis. Sci. 2014, 59, 2207–2214.
- Kapoor M.P., Sugita M., Fukuzawa Y. et al. Impact of partially hydrolyzed guar gum (PHGG) on constipation prevention: A systematic review and meta-analysis.Journal of Functional Foods 2017, 33: 52-66.
- E. Niv, corresponding author Halak A., Tiommny E, Randomized clinical study:Partially hydrolyzed guar gum (PHGG) versus placebo in the treatment of patients with irritable howei syndrome, Nutr Metab (Lond). 2016; 13: 10.
- omano, C.; Comito, D.; Famiani, A.; Calamara, S.; Loddo, I. Partially hydrolyzed guar gum in pediatric functional abdominal pain. World J. Gastroenterol. 2013, 19, 235–240).
- Ustundag, G.; Kuloglu, Z.; Kirbas, N.; Kansu, A. Can partially hydrolyzed guar gum be an alternative to lactulose in treatment of childhood constipation? Turk. J. Gastroenterol. 2010, 21, 360–364).
- Tuohy KM, Kolida S, Lustenberger AM, Gibson GR. The prebiotic effects of biscuits containing partially hydrolysed guar gum and fructo oligosaccharides–a human volunteer study. Br J Nutr. 2001;86:341–348
- Xiong-E Pi,: Bacterial, short-chain fatty acid and gas profiles of partially hydrolyzed guar gum in vitro fermentation by human fecal microbiota, Food Chemistry Volume 430, 1 January 2024, 137006
- Minor, Tolerability and safety of a semi-elemental enteral formula with partially hydrolyzed guar gum (PHGG) in tube-fed children aged 1e4 years: An open-label, single-arm study, Clin Nutr ESPEN. 2023 Jun:55:392-399.
Pozostałe artykuły
BŁONNIK NA CO DZIEŃ: KLUCZOWY SKŁADNIK DLA ZDROWIA JELIT I ZRÓWNOWAŻONEJ MIKROBIOTY
O błonniku napisano i powiedziano już sporo. Wydaje się, że tak dużo o nim wiemy, a jednak to nadal bardzo problematyczny składnik współczesnej diety. Błędnie kojarzony wyłącznie z mało atrakcyjnymi i monotonnymi otrębami w każdym posiłku, stał się dla wielu żywieniową zmorą (zupełnie niesłusznie). Dziś spróbujemy nieco odczarować jego urok i odkryć jego wielki potencjał na nowo.
CERTYFIKOWANE PREBIOTYKI LOW FODMAP i ich rola w dietoterapii schorzeń gastrologicznych
Błonnik, czyli niestrawne i niewchłaniane węglowodany, to składnik żywności, wokół którego narosło wiele mitów. Z jednej strony jest powszechnie uznawany za niezbędny element zbilansowanej diety, z drugiej – często bywa ograniczany (nie zawsze zasadnie) w przebiegu wielu chorób przewodu pokarmowego. Jak zatem pogodzić te sprzeczności i skutecznie wspierać pacjentów gastrologicznych? Wraz z rozwojem nauki, metod badawczych a także rosnącemu zainteresowaniu naukowców na całym świecie, wiedza na temat błonnika – jego rodzajów i właściwości – jest dziś już znacznie większa. Co umożliwia jego bardziej precyzyjne dopasowanie do specyficznych potrzeb przewodu pokarmowego. Szczególnym wyzwaniem są chorzy z SIBO i IBS, w przypadku których niektóre rodzaje błonnika mogą nasilać objawy gastryczne, podczas gdy inne będą wspomagać ich terapię, a nawet łagodzić codzienne dolegliwości.
RAK JELITA GRUBEGO A MIKROBIOM JELITOWY: Wpływ, Badania i Potencjał Terapeutyczny
Każdego roku choroba nowotworowa jest rozpoznawana u ok. 18,1 miliona ludzi na całym świecie. Nowotwór jelita grubego jest na trzecim miejscu wśród najczęściej diagnozowanych. Choroba o wczesnym początku (poniżej 50. roku życia) odpowiada dziś już za ok. 10% wszystkich przypadków.