BUDOWANIE ODPORNOŚCI U DZIECI
System odpornościowy dzieci jest o wiele bardziej wrażliwy niż u osób dorosłych. Jak można pomóc najmłodszym w jego wzmocnieniu już od pierwszych dni życia?
Na wstępie warto zauważyć, że odporność u dziecka zaczyna się kształtować już w łonie matki. Poprzez krew zarodek ma bezpośrednią styczność z przeciwciałami zwalczającymi szereg czynników chorobotwórczych. Dodatkowy wpływ ma także mikrobiom jelitowy matki, ponieważ, jak udowadnia szereg badań, przyjmowanie przez nią właściwych kultur bakterii w postaci probiotyków, może zmniejszyć ryzyko rozwoju AZS, czyli atopowego zapalenia skóry.
System odpornościowy dzieci jest o wiele bardziej wrażliwy niż u osób dorosłych. Jak można pomóc najmłodszym w jego wzmocnieniu już od pierwszych dni życia?
Na wstępie warto zauważyć, że odporność u dziecka zaczyna się kształtować już w łonie matki. Poprzez krew zarodek ma bezpośrednią styczność z przeciwciałami zwalczającymi szereg czynników chorobotwórczych. Dodatkowy wpływ ma także mikrobiom jelitowy matki, ponieważ, jak udowadnia szereg badań, przyjmowanie przez nią właściwych kultur bakterii w postaci probiotyków, może zmniejszyć ryzyko rozwoju AZS, czyli atopowego zapalenia skóry.
Karmienie piersią – obustronne korzyści
W okresie noworodkowym wartościowe substancje dostarczane są z mleka matki, które jak udowodniono, ma właściwości prozdrowotne. W ostatnich dniach ciąży i podczas karmienia piersią część bakterii z jelit matki jest transportowana do gruczołów mlecznych przez monocyty (rodzaj białych krwinek, armia obrony immunologicznej organizmu). W ten sposób dziecko otrzymuje nie tylko przeciwciała matki poprzez mleko, ale także jej bakterie jelitowe. Jest więc zrozumiałe, że celowe wzbogacenie flory jelitowej matki o ochronne bifidobakterie i lactobacillusy będzie miało nie tylko pozytywny wpływ na matkę, ale także na jej dziecko. Szczepy bakterii aktywują trawienie, wspomagają produkcję witamin i zapobiegają rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii chorobotwórczych. Flora jelitowa jest szczególnie wrażliwa w trakcie trzech pierwszych lat życia dziecka, szczególnie jeśli jest ono poddawane antybiotykoterapii.
Flora jelitowa i układ odpornościowy
Jeśli mikrobiom jelitowy – a więc także układ odpornościowy – nie jest prawidłowo rozwinięty, wzrasta prawdopodobieństwo rozwoju astmy, alergii i chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1. Liczba osób cierpiących na alergie w świecie zachodnim stale rośnie. Naukowo udowodniono także, że dzięki zdrowej florze jelitowej maleje ryzyko otyłości dziecięcej, dojrzewanie układu odpornościowego niemowlęcia jest wspierane i zmniejsza się ryzyko późniejszych chorób, zwłaszcza infekcji i alergii.
Probiotyki przyjaciółmi matki i dziecka
Wieloszczepowe synbiotyki to rozsądna opcja, która chroni matkę i jej dziecko przed procesami zapalnymi i przenoszeniem niepożądanych zarazków w okresie karmienia piersią. Produkty te zawierają tylko szczepy pochodzenia ludzkiego bifido- i lactobakaterie. Swoją kompozycją przypominają kolonizację przez pożyteczne bakterie z mleka matki, dzięki czemu ułatwiają zachowanie równowagi immunologicznej pomiędzy komórkami Th1- i Th2. Komórki Th1 regulują procesy zapalne w organizmie i są między innymi odpowiedzialne za obronę przed patogenami. Komórki Th2 natomiast pomagają w rozwoju limfocytów B, które z kolei są ważne dla produkcji przeciwciał.
Warto więc stosować dodatkową ochronę w postaci suplementacji. Rekomenduje się przyjmowanie synbiotyku przez kobiety w ostatnim trymestrze ciąży oraz kontynuację suplementacji mamy i dziecka już od jego pierwszego dnia życia.
Pozostałe artykuły
MIKROBIOM JELITOWY PACJENTÓW Z ŁUSZCZYCĄ: WPŁYW NA PATOGENEZĘ I POTENCJAŁ TERAPEUTYCZNY
Łuszczyca stanowi dość powszechną i przewlekłą chorobę zapalną skóry oraz stawów, która dotyczy około 2-4% ogólnej populacji (1). Przez wiele lat błędnie kojarzona jedynie z nadmierną proliferacją keratynocytów oraz charakterystyczną łuską na zmienionej chorobowo skórze. Obecnie za jej istotę uważa się zaburzenie układu odpornościowego (2), na który wpływ ma m.in. mikroflora jelitowa.
BŁONNIK NA CO DZIEŃ: KLUCZOWY SKŁADNIK DLA ZDROWIA JELIT I ZRÓWNOWAŻONEJ MIKROBIOTY
O błonniku napisano i powiedziano już sporo. Wydaje się, że tak dużo o nim wiemy, a jednak to nadal bardzo problematyczny składnik współczesnej diety. Błędnie kojarzony wyłącznie z mało atrakcyjnymi i monotonnymi otrębami w każdym posiłku, stał się dla wielu żywieniową zmorą (zupełnie niesłusznie). Dziś spróbujemy nieco odczarować jego urok i odkryć jego wielki potencjał na nowo.
CERTYFIKOWANE PREBIOTYKI LOW FODMAP i ich rola w dietoterapii schorzeń gastrologicznych
Błonnik, czyli niestrawne i niewchłaniane węglowodany, to składnik żywności, wokół którego narosło wiele mitów. Z jednej strony jest powszechnie uznawany za niezbędny element zbilansowanej diety, z drugiej – często bywa ograniczany (nie zawsze zasadnie) w przebiegu wielu chorób przewodu pokarmowego. Jak zatem pogodzić te sprzeczności i skutecznie wspierać pacjentów gastrologicznych? Wraz z rozwojem nauki, metod badawczych a także rosnącemu zainteresowaniu naukowców na całym świecie, wiedza na temat błonnika – jego rodzajów i właściwości – jest dziś już znacznie większa. Co umożliwia jego bardziej precyzyjne dopasowanie do specyficznych potrzeb przewodu pokarmowego. Szczególnym wyzwaniem są chorzy z SIBO i IBS, w przypadku których niektóre rodzaje błonnika mogą nasilać objawy gastryczne, podczas gdy inne będą wspomagać ich terapię, a nawet łagodzić codzienne dolegliwości.



