OMNi-BiOTiC® - Budowanie odporności u dzieci
logo OMNi-BiOTiC logo

BUDOWANIE ODPORNOŚCI U DZIECI

Budowanie odporności u dzieci - artykuł OMNi-BiOTiC Polska

System odpornościowy dzieci jest o wiele bardziej wrażliwy niż u osób dorosłych. Jak można pomóc najmłodszym w jego wzmocnieniu już od pierwszych dni życia?

Na wstępie warto zauważyć, że odporność u dziecka zaczyna się kształtować już w łonie matki. Poprzez krew zarodek ma bezpośrednią styczność z przeciwciałami zwalczającymi szereg czynników chorobotwórczych. Dodatkowy wpływ ma także mikrobiom jelitowy matki, ponieważ, jak udowadnia szereg badań, przyjmowanie przez nią właściwych kultur bakterii w postaci probiotyków, może zmniejszyć ryzyko rozwoju AZS, czyli atopowego zapalenia skóry.

System odpornościowy dzieci jest o wiele bardziej wrażliwy niż u osób dorosłych. Jak można pomóc najmłodszym w jego wzmocnieniu już od pierwszych dni życia?

Na wstępie warto zauważyć, że odporność u dziecka zaczyna się kształtować już w łonie matki. Poprzez krew zarodek ma bezpośrednią styczność z przeciwciałami zwalczającymi szereg czynników chorobotwórczych. Dodatkowy wpływ ma także mikrobiom jelitowy matki, ponieważ, jak udowadnia szereg badań, przyjmowanie przez nią właściwych kultur bakterii w postaci probiotyków, może zmniejszyć ryzyko rozwoju AZS, czyli atopowego zapalenia skóry.

Budowanie odporności u dzieci - artykuł OMNi-BiOTiC Polska

Karmienie piersią – obustronne korzyści

W okresie noworodkowym wartościowe substancje dostarczane są z mleka matki, które jak udowodniono, ma właściwości prozdrowotne. W ostatnich dniach ciąży i podczas karmienia piersią część bakterii z jelit matki jest transportowana do gruczołów mlecznych przez monocyty (rodzaj białych krwinek, armia obrony immunologicznej organizmu). W ten sposób dziecko otrzymuje nie tylko przeciwciała matki poprzez mleko, ale także jej bakterie jelitowe. Jest więc zrozumiałe, że celowe wzbogacenie flory jelitowej matki o ochronne bifidobakterie i lactobacillusy będzie miało nie tylko pozytywny wpływ na matkę, ale także na jej dziecko. Szczepy bakterii aktywują trawienie, wspomagają produkcję witamin i zapobiegają rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii chorobotwórczych. Flora jelitowa jest szczególnie wrażliwa w trakcie trzech pierwszych lat życia dziecka, szczególnie jeśli jest ono poddawane antybiotykoterapii.

Flora jelitowa i układ odpornościowy

Jeśli mikrobiom jelitowy – a więc także układ odpornościowy – nie jest prawidłowo rozwinięty, wzrasta prawdopodobieństwo rozwoju astmy, alergii i chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1. Liczba osób cierpiących na alergie w świecie zachodnim stale rośnie. Naukowo udowodniono także, że dzięki zdrowej florze jelitowej maleje ryzyko otyłości dziecięcej, dojrzewanie układu odpornościowego niemowlęcia jest wspierane i zmniejsza się ryzyko późniejszych chorób, zwłaszcza infekcji i alergii.

Probiotyki przyjaciółmi matki i dziecka

Wieloszczepowe synbiotyki to rozsądna opcja, która chroni matkę i jej dziecko  przed procesami zapalnymi i przenoszeniem niepożądanych zarazków w okresie karmienia piersią. Produkty te zawierają tylko szczepy pochodzenia ludzkiego bifido- i lactobakaterie. Swoją kompozycją przypominają kolonizację przez pożyteczne bakterie z mleka matki, dzięki czemu ułatwiają zachowanie równowagi immunologicznej pomiędzy komórkami Th1- i Th2. Komórki Th1 regulują procesy zapalne w organizmie i są między innymi odpowiedzialne za obronę przed patogenami. Komórki Th2 natomiast pomagają w rozwoju limfocytów B, które z kolei są ważne dla produkcji przeciwciał.

Warto więc stosować dodatkową ochronę w postaci suplementacji. Rekomenduje się przyjmowanie synbiotyku przez kobiety w ostatnim trymestrze ciąży oraz kontynuację suplementacji mamy i dziecka już od jego pierwszego dnia życia.

Pozostałe artykuły

MIKROBIOM JELITOWY A ZESPÓŁ METABOLICZNY

MIKROBIOM JELITOWY A ZESPÓŁ METABOLICZNY

Nasz styl życia – a co za tym idzie także nasza dieta – zmienił się znacząco w ostatnich dziesięcioleciach, niestety na gorsze. „Zachodnia dieta” ze zbyt dużą ilością spożywanego mięsa, cukru i przemysłowo przetworzonej żywności jest czynnikiem zapalnym dla wielu chorób cywilizacyjnych, które mają ogromny wpływ na nasze samopoczucie. Jedną z nowych i coraz częściej spotykanych jest zespół metaboliczny, który jak wykazały badania jest ściśle związany z jelitami i naszym mikrobiomem.

czytaj dalej
PROBIOTYKI W WALCE Z ATOPOWYM ZAPALENIEM SKÓRY DZIECKA

PROBIOTYKI W WALCE Z ATOPOWYM ZAPALENIEM SKÓRY DZIECKA

Udowodniono, że odpowiednia kolonizacja bakteryjna jelit dziecka jest ważna nie tylko dla rozwoju układu pokarmowego, ale także odpornościowego. Badania pokazują, że bakterie matki mogą być przenoszone na dziecko na wiele różnych sposobów. Dostarczają m.in. pierwszych informacji, w jaki sposób mikrobiom wpływa na jego pozytywny rozwój.

czytaj dalej
BAKTERIE SUPERBOHATEROWIE W NASZYCH JELITACH

BAKTERIE SUPERBOHATEROWIE W NASZYCH JELITACH

Prawdopodobnie doskonale już wiecie, że jelita to centrum naszego zdrowia. Jednak czy kiedykolwiek zastanawialiście się, skąd pochodzi to stwierdzenie? Ze względu na swoją ogromną powierzchnię – jelito ma ok. 8 m długości i może osiągnąć powierzchnię ok. 400 m² (jest mniej więcej wielkości kortu tenisowego). Jelito musi być gotowe do walki i odpierania ewentualnych najeźdźców. Ta obrona składa się z kilku mechanizmów. W tkance jelitowej znajduje się około 80% naszych komórek odpornościowych do walki z inwazyjnymi bakteriami lub wirusami. Żyje w nich również duża liczba mikroorganizmów, które odgrywają niezwykle ważną rolę. Nasze bakterie jelitowe są w stanie wypierać i zwalczać bakterie chorobotwórcze oraz wirusy za pomocą różnych mechanizmów.

czytaj dalej