BUDOWANIE ODPORNOŚCI U DZIECI
System odpornościowy dzieci jest o wiele bardziej wrażliwy niż u osób dorosłych. Jak można pomóc najmłodszym w jego wzmocnieniu już od pierwszych dni życia?
Na wstępie warto zauważyć, że odporność u dziecka zaczyna się kształtować już w łonie matki. Poprzez krew zarodek ma bezpośrednią styczność z przeciwciałami zwalczającymi szereg czynników chorobotwórczych. Dodatkowy wpływ ma także mikrobiom jelitowy matki, ponieważ, jak udowadnia szereg badań, przyjmowanie przez nią właściwych kultur bakterii w postaci probiotyków, może zmniejszyć ryzyko rozwoju AZS, czyli atopowego zapalenia skóry.
System odpornościowy dzieci jest o wiele bardziej wrażliwy niż u osób dorosłych. Jak można pomóc najmłodszym w jego wzmocnieniu już od pierwszych dni życia?
Na wstępie warto zauważyć, że odporność u dziecka zaczyna się kształtować już w łonie matki. Poprzez krew zarodek ma bezpośrednią styczność z przeciwciałami zwalczającymi szereg czynników chorobotwórczych. Dodatkowy wpływ ma także mikrobiom jelitowy matki, ponieważ, jak udowadnia szereg badań, przyjmowanie przez nią właściwych kultur bakterii w postaci probiotyków, może zmniejszyć ryzyko rozwoju AZS, czyli atopowego zapalenia skóry.
Karmienie piersią – obustronne korzyści
W okresie noworodkowym wartościowe substancje dostarczane są z mleka matki, które jak udowodniono, ma właściwości prozdrowotne. W ostatnich dniach ciąży i podczas karmienia piersią część bakterii z jelit matki jest transportowana do gruczołów mlecznych przez monocyty (rodzaj białych krwinek, armia obrony immunologicznej organizmu). W ten sposób dziecko otrzymuje nie tylko przeciwciała matki poprzez mleko, ale także jej bakterie jelitowe. Jest więc zrozumiałe, że celowe wzbogacenie flory jelitowej matki o ochronne bifidobakterie i lactobacillusy będzie miało nie tylko pozytywny wpływ na matkę, ale także na jej dziecko. Szczepy bakterii aktywują trawienie, wspomagają produkcję witamin i zapobiegają rozprzestrzenianiu się szkodliwych bakterii chorobotwórczych. Flora jelitowa jest szczególnie wrażliwa w trakcie trzech pierwszych lat życia dziecka, szczególnie jeśli jest ono poddawane antybiotykoterapii.
Flora jelitowa i układ odpornościowy
Jeśli mikrobiom jelitowy – a więc także układ odpornościowy – nie jest prawidłowo rozwinięty, wzrasta prawdopodobieństwo rozwoju astmy, alergii i chorób autoimmunologicznych, takich jak cukrzyca typu 1. Liczba osób cierpiących na alergie w świecie zachodnim stale rośnie. Naukowo udowodniono także, że dzięki zdrowej florze jelitowej maleje ryzyko otyłości dziecięcej, dojrzewanie układu odpornościowego niemowlęcia jest wspierane i zmniejsza się ryzyko późniejszych chorób, zwłaszcza infekcji i alergii.
Probiotyki przyjaciółmi matki i dziecka
Wieloszczepowe synbiotyki to rozsądna opcja, która chroni matkę i jej dziecko przed procesami zapalnymi i przenoszeniem niepożądanych zarazków w okresie karmienia piersią. Produkty te zawierają tylko szczepy pochodzenia ludzkiego bifido- i lactobakaterie. Swoją kompozycją przypominają kolonizację przez pożyteczne bakterie z mleka matki, dzięki czemu ułatwiają zachowanie równowagi immunologicznej pomiędzy komórkami Th1- i Th2. Komórki Th1 regulują procesy zapalne w organizmie i są między innymi odpowiedzialne za obronę przed patogenami. Komórki Th2 natomiast pomagają w rozwoju limfocytów B, które z kolei są ważne dla produkcji przeciwciał.
Warto więc stosować dodatkową ochronę w postaci suplementacji. Rekomenduje się przyjmowanie synbiotyku przez kobiety w ostatnim trymestrze ciąży oraz kontynuację suplementacji mamy i dziecka już od jego pierwszego dnia życia.
Pozostałe artykuły
OTYŁOŚĆ – WIELOCZYNNIKOWA CHOROBA O PODŁOŻU ZAPALNYM. ROLA MIKROBIOMU JELITOWEGO.
Otyłość to wieloczynnikowa choroba o podłożu zapalnym. Wobec najnowszej wiedzy nie można jej uznawać za schorzenie, którego przyczyna tkwi tylko w nadmiernej podaży kalorii. Choroba ta jest spowodowana różnymi czynnikami: genetycznymi i poza-genetycznymi (środowiskowymi). Często współwystępuje z zaburzeniami metabolizmu lipidów i glukozy, przewlekłym stanem zapalnym, stresem oksydacyjnym i zwiększonym ryzykiem różnych chorób, w szczególności chorób układu krążenia, cukrzycy i nowotworów. Jednym z najciekawszych czynników badanych w patogenezie otyłości jest wpływ mikroflory jelitowej na pojawienie się i rozwój tej choroby [1].
FARMAKOMIKROBIOMIKA DWUKIERUNKOWE INTERAKCJE MIĘDZY LEKAMI A MIKROBIOMEM
Farmakomikrobiomika to dziedzina nauki, która opisuje dwukierunkowe interakcje między lekami a mikrobiomem. Substancje lecznicze mogą ingerować w równowagę mikrobiologiczną jelit, ale mikroby jelitowe mogą także wpływać na skuteczność i bezpieczeństwo leków.
Jako że ludzka mikrobiota liczy ok. 100 bilionów komórek, stanowi ogromny potencjał w optymalizacji farmakoterapii [1].
MIROBIOM JELITOWY PACJENTÓW Z ŁUSZCZYCĄ
Łuszczyca stanowi dość powszechną i przewlekłą chorobę zapalną skóry oraz stawów, która dotyczy około 2-4% ogólnej populacji (1). Przez wiele lat błędnie kojarzona jedynie z nadmierną proliferacją keratynocytów oraz charakterystyczną łuską na zmienionej chorobowo skórze. Obecnie za jej istotę uważa się zaburzenie układu odpornościowego (2), na który wpływ ma m.in. mikroflora jelitowa.
Według danych literaturowych łuszczyca wiąże się z częstszym współwystępowaniem innych chorób tj. choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, otyłość, zespół metaboliczny i nieswoiste zapalenie jelit (IBD)(3).